utorok 3. marca 2015

Pelt nebude samostatnosti ligy brániť, bude ale hájiť záujmy FAČR

Predseda Futbalovej asociácie Miroslav Pelt nemieni brániť osamostatnenia profesionálnych súťaží pod hlavičkou Ligové futbalovej asociácie. Nie je však takým optimistom ako predseda LFA Dušan Sloboda a nie je si istý, či celý proces bude možné stihnúť do začiatku novej sezóny. Taktiež sa domnieva, že rokovania ešte nebudú jednoduchá. Bude pri nich hájiť predovšetkým záujmy FAČR, hoci je zároveň ako majiteľ Jablonca aj zástupcom druhej strany.

"Keďže je to pre zväz kľúčová vec, tak v tejto záležitosti som hlavne predseda FAČR. To, že poznám problematiku aj z druhej strany, je naopak moja výhoda," povedal Pelt na dnešnom stretnutí s novinármi.

O zámere osamostatnenie ligy, ktorý na utorkovom zasadnutí schválilo Ligové zhromaždenia, rokoval s ostatnými majiteľmi ligových klubov v januári. "A všetci o to majú Bet 365 bonus záujem. Až ma to prekvapilo, ako boli jednotní. Keď to chce celá liga, tak to predsa nemôžeme blokovať. Zvlášť keď to majú podobne nastavené v celej západnej Európe," vyhlásil predseda FAČR.

"Aj FAČR má záujem na tom, aby sa zvýšili príjmy a zlepšila sa imidž súťaže. Zväz si nemôže priať nič iné, než aby k reprezentácii mal kvalitný aj druhú výkladná skriňa, silnú ligu," doplnil.


Preto očakáva, že k dohode dôjde. "Stále sme ale ešte na začiatku. Musíme začať rokovania o podpise rámcovej zmluvy medzi FAČR a LFA. Jednoduché nebude si vyjasniť bet365 vzájomné vzťahy, kto bude mať aké práva a aké výnosy az čoho. Musí to prejsť aj valným zhromaždením, kde to musíme schváliť, "podotkol Pelt.

Nesúhlasí tak s názorom podpredsedu za ligu Slobody, že by všetko malo mať hladký priebeh a mohlo sa stihnúť ešte do začiatku novej sezóny. "Dušan je veľký optimista, ja skôr triezvy. Uvidíme, ako sa budú dariť rokovania o zmluve. Máme lehoty smerom k valnému zhromaždeniu a je otázka, či sa to do tej doby podarí vydiskutovat, aby to bolo na rokovanie. Nechcem sľubovať konkrétne bet365 termíny, kedy to bude. Jedna vec je vízia a druhá reálny proces. Nástrahy tam vidím. Ako sa jedná o peniaze a dajú sa čísla na stôl, tak je to zložitejšie, než keď sa o tom len hovorí, "opísal Pelt.

Práve ekonomická otázka oddelenia prvej a druhej ligy od FAČR bude podľa Pelt hlavným úskaliam rokovaní. "Ekonomické veci budú určite najväčším problémom. Trebárs v Bundeslige to funguje tak, že časť z výnosu z televíznych práv vracia liga späť do futbalu, ale v ich sumách ide o významné sumy. To by u nás tak veľká suma nebola. Naopak sa rieši, že by liga chcela participovať na bet365 výnosoch z postupu reprezentácie na záverečné turnaje, "naznačil Pelt.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára